כיצד מתמודדים עם בעיות בשמיעה בגיל השלישי?

תוכן עניינים

בעיות שמיעה הינן נפוצות מאד בגיל השלישי: 33% מהקשישים מעל גיל 65 חשים ירידה בשמיעה. לעומתם, יותר מ 50% מהקשישים מעל גיל 80 סובלים מתופעה זו. בכתבה זו נסקור מהן ההשפעות של הירידה בשמיעה על הקשישים ומהן הדרכים המומלצות להתמודד עם בעיית השמיעה בגיל השלישי.

בדיקת שמיעה במכוני שמיעה

אדם החווה בעיות בשמיעה צריך להיעזר במכשיר שמיעה. את מכשיר השמיעה יש להתאים במכוני השמיעה השונים המצויים ברחבי הארץ, אליהם יפנה רופא אף אוזן גרון את הקשיש המתקשה בשמיעתו. על האדם להגיע למכון שמיעה לשם בדיקת שמיעה להתאמת המכשיר. במכון ישוחח עם קלינאית תקשורת וימלא שאלון שבו יישאל על אורח חייו ועל תפקודו היומיומי ולאחר מכן יעבור בדיקת שמיעה מקיפה.
בעזרת הבדיקה תאבחן קלינאית התקשורת את בעיית השמיעה: מאיזה סוג הפגיעה בשמיעה, מה דרגת חומרתה, האם בעיית השמיעה זהה בחומרתה בשתי האוזניים והאם יש בעיה בשתי האוזניים או רק באחת מהן. לאור תוצאות בדיקות השמיעה והשאלון האישי, ניתן יהיה להבין את צרכיו של הקשיש ולהמליץ לו על המכשיר שמתאים לו ביותר.
ככל שיקדים להגיע למכון שמיעה ולהתאים לו מכשיר שמיעה, כך יגדל הסיכוי שלו להתמודד כהלכה עם בעיית השמיעה, להסתגל בקלות יותר למכשיר ולשמר את התקשורת עם הסביבה.
קיימת חשיבות רבה להיעזר במכון שמיעה מקצועי ואמין שלו בעלי מקצוע מנוסים ומיומנים. תיקון השמיעה מביא לשיפור משמעותי באיכות החיים של הסובל מבעיות שמיעה והינו צעד חשוב ביותר בשיקום השמיעתי. בחירה במכשיר מתאים לא רק תקנה לו שמיעה טובה יותר, אלא גם יכולת להיות שוב בתקשורת טובה כמו בעברעם סביבתו.

כמה מילים על מכשיר השמיעה

מכשיר השמיעה מאפשר לאדם לשמוע צלילים שונים שהוא אינו יכול לשמוע בלעדיו. למכשיר השמיעה יכולת להגביר צלילים וקולות באופן מבוקר ומותאם ללקות השמיעה האישית של כל אדם. הוא מתוכנת בעיקר לאפשר לאדם לשמוע צלילים שמרכיבים את הדיבור.

סוגי בעיות השמיעה

  • לירידה בשמיעה יש שלבי חומרה שונים: מפגיעה קלה בשמיעה ועד למצב בו האדם לא שומע בכלל.
  • מקור בעיות השמיעה מגוון גם הוא: מקור גנטי, ליקוי שמיעה בשל גורמים סביבתיים, כגון: חשיפה לרעש, זיהומי אוזניים תכופים, טראומה, מחלות כמו סוכרת או הסתיידות של עצמות האוזן.
  • בעיות שמיעה בשל גיל מבוגר נגרמות בשל נזקים בתאי העצב באוזן הפנימית.

    השפעת בעיית השמיעה על הקשיש

    – בעיית השמיעה פוגעת בעצמאות הקשיש ובביטחונו העצמי.
    – מעלה את ההסתברות שלו לסבול מדיכאון
    – פוגמת מאד בתקשורת הבינאישית
    – עלולה לפגוע ביכולות המוחיות (כמו: בזיכרון וביכולת הקשב) ולזרז ירידה קוגניטיבית בשל הפגיעה בתקשורת של הקשיש עם סביבתו והפחתת ערנותו לסביבה.
    – נטייה להתבודד ולהימנע מפעילות חברתית.

יכול לעניין אותך גם: דמנציה סופנית: 7 השלבים של מחלת האלצהיימר

מאמרים נוספים

כל תרומה תתקבל בברכה

אודות הוספיס גליל עליון

ע״ש ננסי קרוליין ז״ל

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס.

הוספיס גליל עליון הוקם בשנתת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב.
ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

יד ביד הוספיס

עמותת ״הוספיס גליל עליון״

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס. ההוספיס הוקם בשנת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב. ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה. עמותת ״הוספיס גליל עליון״