דברים שאפשר לומר למטופל בהוספיס

תוכן עניינים

תקופת האשפוז בהוספיס היא תקופה מאתגרת עבור חולה הנוטה למות, כמו עבור סביבתו – חברים ובני משפחה – משום שהוא מתמודד עם סוף חייו, וכולם משתדלים למצוא את המילים הנכונות כאשר נמצאים במחיצתו.

מספר דברים שעשויים לתמוך בתקשורת עם מטופלי הוספיס

  • תנו למטופלים להוביל אתכם – מומלץ לאפשר למטופלים לקבוע את נימת השיחה. מצד אחד קשה להם לדבר, אבל מצד שני, מטופלים רבים נהנים לסקור את חייהם ולהעלות זיכרונות. יחד עם זאת חשוב לא ללחוץ; אנשים שלא היו דברנים גדולים לא ישתנו.
  • חפשו נושאים להנעת שיחה – אם אתם לא רגועים לגבי אופן התנהלות השיחה, אפשר להשתמש ב"סטרטרים" לשיחה כמו דברים שיש במשותף, כגון תחביבים, מאכלים אהובים, זכרונות מהעבר, אירועים בולטים וכו'. דברו איתם כרגיל, ותראו לאן השיחה הולכת.

הכיוון עשוי להפתיע אתכם.

  • הביטו אל העבר – חייו של אדם מציעים שפע של נושאי שיחה אפשריים. אפשר לשאול אותו למשל מה היה הרגע המאושר בחייו, לשאול לגבי המקום בו גדל, על ילדותו באופן כללי וכו'. אם מרגישים נינוחים עם המטופל, אפשר אפילו לשאול אותו לגבי חרטות או בעיות לא פתורות – זה עשוי לתת הזדמנות לסגור עניינים.
  • היו כנים – מותר להגיד שאתם לא אוהבים את מה שקורה לו, לספר ​​לו שתתגעגעו אליו, לבקש סליחה על דברים שקרו בעבר, לסלוח לו. יש פה אפשרות לריפוי רגשי. 
  • אל תפחדו משתיקה – תקופות שתיקה הן נורמליות בכל שיחה, ושיחה עם חולי הוספיס אינה יוצאת דופן. אל תרגישו לחץ למלא כל שנייה של שתיקה במילים. זכרו שישנן דרכים אחרות לתקשר, כגון החזקת יד או נגיעה בזרוע. יכולים להאזין למוסיקה, לצפות בתמונות או לראות טלוויזיה. כל הפעילויות הללו עשויות להוביל לשיחה עמוקה יותר, אך לעתים, פשוט להיות שם עשוי להספיק למטופלים רבים.
  • דברו על מצבם (אם הם רוצים) – יש אנשים שחושבים שבהימנעות מנושא המוות הם מגינים על החולה הנוטה למות. יחד עם זאת, קחו בחשבון שמטופלים בהוספיס מודעים בדרך כלל למצבם, ואם איש אינו מוכן להעלות את הנושא, הם עלולים  להרגיש עוד יותר בודדים מכיוון שאין להם עם מי לחלוק את רגשותיהם.
מטופלת ומטפלת צוחקות

מה לא רצוי להגיד ?

אם אתם חוששים לומר את הדבר הלא נכון, זכרו שיש כמה נושאים שכדאי להימנע מהם: 

  • השתדלו לא לפתח תקוות שווא. היו כנים לגבי הסיכויים.
  • אל תנסו לשנות את אמונתו של מטופל סביב המוות.
  • גם אם אתם רוצים לעזור ליקירכם לפתור עניינים לא סגורים במהלך חייהם, אל תלחצו.

לדעת יותר על הוספיס בית >>

 

מאמרים נוספים

כל תרומה תתקבל בברכה

אודות הוספיס גליל עליון

ע״ש ננסי קרוליין ז״ל

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס.

הוספיס גליל עליון הוקם בשנתת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב.
ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

יד ביד הוספיס

עמותת ״הוספיס גליל עליון״

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס. ההוספיס הוקם בשנת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב. ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה. עמותת ״הוספיס גליל עליון״