טיפול בחולה הביתי

תוכן עניינים

כולם מודעים למצב הקשה הקיים כיום בבתי החולים ולעומס הכבד המוטל על הצוות הרפואי והסיעודי, התחושה של בני המשפחה והקרובים של החולים שהטיפול אינו אישי – כי הצוותים עסוקים "מעל הראש" – היא שאם היה להם את הידע כיצד לטפל באדם היקר להם בבית, ואת האפשרות לקבלת תמיכה מקצועית, אין ספק שזו היתה ההעדפה הראשונית שלהם. למרות שברור מראש שזוהי משימה קשה במיוחד הדורשת בעיקר הקרבה אבל גם היערכות מיוחדת מצד כל הגורמים.

לא כל חולה יכול לקבל את הטיפול המגיע לו במסגרת הבית או הקהילה ולכן יידרש להישאר באשפוז. אך ישנם חולים שאחרי ימי האשפוז הקריטיים יועברו לשהות בבית להמשך טיפול בקהילה.

ברור כבר שמערכות הבריאות השונות מתקדמות לקראת מהפכה תפיסתית לפיה יש לאפשר אשפוז ביתי אפשרי כי זו חלופה טובה, ואף עדיפה, לאשפוז ממושך בבית חולים. 

ישנה הבנה שהולכת ומתפשטת בין אנשי המקצוע, שמבחינות רבות טיפול בחולה בבית מאפשר תנאים טובים יותר להחלמה ושיקום. החולה נהנה ממקום מוכר לו, הוא לא מרגיש שהוא עובר את ימיו, במיוחד בתקופה קשה, במקום מנוכר, הסביבה הביתית בדרך כלל תהיה נעימה יותר ואפילו תפחית מתחושת המחלה. אדם הנמצא בבית חולים יודע שהוא במצב קשה, אבל כשהוא בבית יש תחושה שהוא בדרך החוצה – וגם אם הוא יודע שהמציאות היא אחרת (כמו במקרים של חולים סופניים, סיעודיים ועוד), הרי שעצם העובדה שהם בבית מקלה על הסיטואציה – אפילו אם רק מבחינה נפשית.

יותר ויותר מערכות רפואיות מתחילות לבחון אסטרטגיות להרחבת השירותים בקהילה. יותר ויותר חברות מפתחות מכשור רפואי חיוני לשימוש ביתי כדי לאפשר את המהפך.

ישנם סוגים רבים של חולים שניתן לטפל בהם בבית:

הטיפול בחולה הביתי דורש תשומת לב הן לדברים הבסיסיים כמו:

  • תיאום בין הגורמים הנותנים את הטיפול הרפואי;
  • טיפול והקלה על הסימפטומים;
  • ארגון מערך נטילת התרופות.
  • שמירה על ההיגיינה האישית של המטופל;
  • שמירה על פעילות גופנית מינימלית אם ניתן;
  • טיפול בפצעי לחץ במקרים של שכיבה ממושכת.

ותמיכה:

  • בצרכים רגשיים – נפשיים; 
  • באמצעות ליווי רוחני במידת הצורך.

מאמרים נוספים

כל תרומה תתקבל בברכה

אודות הוספיס גליל עליון

ע״ש ננסי קרוליין ז״ל

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס.

הוספיס גליל עליון הוקם בשנתת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב.
ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

יד ביד הוספיס

עמותת ״הוספיס גליל עליון״

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס. ההוספיס הוקם בשנת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב. ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה. עמותת ״הוספיס גליל עליון״