מדריך לחולה סופני

תוכן עניינים

מדריך לחולה סופני

עם התקדמות הרפואה והעלייה בתוחלת החיים בשנים האחרונות, מצבם של חולים סופניים נעשה מורכב יותר. זאת עקב העובדה שבגילאים מתקדמים קורה לעתים קרובות שאדם סובל ממספר מחלות בו זמנית. 

מהן המחלות השכיחות הקשורות למצב סופני? 

בשנת 2009 פרסם מנכ"ל משרד הבריאות חוזר המנחה את קופות החולים ובתי החולים להקים מערך של טיפול רפואי ונפשי תומך לחולים במחלות חשוכות מרפא. החוזר יכול לשמש גם כמדריך לחולה סופני, ובו הוגדרו מהן המחלות הסופניות, כלומר אלה המחייבות מתן טיפול פליאטיבי. 

לחולה סופני סימנים מובהקים על פי חוזר זה הם:

  1. חולה סרטן הנמצא במצוקה גופנית או נפשית ניכרת, לרבות חולי סרטן חשוכי מרפא;
  2. חולה הסובל מאי ספיקת לב סופנית;
  3. חולה הסובל מאי ספיקת ריאות סופנית;
  4. חולה הסובל מאי ספיקת כבד סופנית;
  5. חולה הסובל מאי ספיקת כליות סופנית;
  6. חולה הסובל משבץ מוחי קשה;
  7. חולה הסובל ממחלת עצבים ניוונית מתקדמת, כלומר עם תסמינים של דמנציה – אלצהיימר ודמנציה וסקולרית;
  8. חולה הסובל ממחלה נוירולוגית כמו פרקינסון או טרשת נפוצה;
  9. חולה מחוסר הכרה.

כמה זמן נמשך מצב סופני?

החוק, כמדריך לחולה סופני, קובע בצורה ברורה: 
  1. רופא אחראי מוסמך לקבוע שמטופל הוא חולה הנוטה למות אם נוכח כי המטופל סובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא, וכי תוחלת חייו, אף אם יינתן לו טיפול רפואי, אינה עולה על שישה חודשים.
  2. רופא אחראי מוסמך לקבוע כי חולה הנוטה למות נמצא בשלב סופי אם נוכח כי הוא במצב רפואי שבו כשלו מספר מערכות חיוניות בגופו, וכי תוחלת חייו, אף אם יינתן לו טיפול רפואי, אינה עולה על שבועיים.

ראוי לציין כי החוק מנסה לשמור על קדושת החיים מצד אחד, ועל האפשרות להימנע מהענקת טיפול (אם החולה אינו מעוניין) כאשר מדובר במחלה חשוכת מרפא. 

מהן הזכויות של חולה סופני

במדינת ישראל קיימת חקיקה מתקדמת בנושא של זכויות חולים. המטרה היתה מתן לגיטימציה לחולה לנהל את פרק הזמן האחרון בחייו בהתאם לרצונו, ותוך לקיחה בחשבון שזכותו להימנע מטיפולים רפואיים מאריכי חיים; זאת, במטרה לאפשר לו איכות חיים מיטבית. החוק, שיכול לשמש גם כמדריך לחולה סופני, נחשב למתקדם גם בהשוואה לחוקים דומים ברחבי העולם.

במסגרת זו יש לחולה:

  • זכות לייפוי כוח רפואי. זאת, במטרה לייעל הליכים על מנת להקל על החולה הסיעודי. המשמעות היא כי כל אדם רשאי לקבל החלטות הן באשר לחייו והן באשר לסופם (בתנאי שהוא כשיר וצלול בזמן ההחלטה). 
  • זכות לטיפול פליאטיבי ללא תשלום;
  • זכות לתת הנחיות מפורטות לרופאים ולגורמים מקצועיים נוספים.

מאמרים נוספים

כל תרומה תתקבל בברכה

אודות הוספיס גליל עליון

ע״ש ננסי קרוליין ז״ל

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס.

הוספיס גליל עליון הוקם בשנתת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב.
ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

יד ביד הוספיס

עמותת ״הוספיס גליל עליון״

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס. ההוספיס הוקם בשנת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב. ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה. עמותת ״הוספיס גליל עליון״