מהו חוק החולה הנוטה למות

תוכן עניינים

מהו חוק החולה הנוטה למות

החוק אשר מסדיר את כל נושא הטיפול הרפואי בחולה אשר הוגדר כ"חולה הנוטה למות", והידוע בשמו הרשמי "חוק החולה הנוטה למות, התשס"ו-2005", נחקק במטרה מוצהרת לשמור על איזון בין קדושת החיים לבין הכרה ברצון האוטונומי של האדם, תוך הדגשה של החשיבות של איכות חייו. החוק מבוסס באופן מפורש על ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, כמו גם על עקרונות מוסר, אתיקה ודת. לחוק יש גם הרחבה באמצעות תקנות משנת התשס"ח-2007, שנועדו לסייע ביישום הוראות החוק.

על מי חל החוק?

ישנם שני קריטריונים אשר באופן מצטבר מצטרפים לקביעה שנעשית על ידי רופא אחראי (כמוגדר בחוק), שאדם מסוים הוא "חולה נוטה למות", ואלה הם:

  1. החולה \ המטופל סובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא;
  2. תוחלת חייו של החולה \ המטופל, אף אם יוענק לו טיפול רפואי, אינה עולה על שישה חודשים.
    זאת, כמובן, לפי הידע הרפואי הסביר הקיים באתה תקופה.

בחוק ישנם גם מספר סייגים:

  • אין לאלץ מטופל או להכריח אותו לקבל טיפול רפואי אלא עם הסכמה מפורשת, בין אם בכתב, בעל פה או בהתנהגות. 
  • בנוסף, על הרופא לספק לחולה את כל האינפורמציה הנדרשת על מנת שזה יוכל לקבל החלטה מושכלת.

כדי לקחת בחשבון מקרים שבהם מאובחנת הידרדרות חריפה של המחלה, עד למצבים בהם הוא אינו מודע וצלול מספיק על מנת להביע באופן ברור את רצונו, החוק באשר לחולה נוטה למות הרחיב את זכות המטופל להסכים או לסרב לטיפול, על ידי  כך שהוא מאפשר לכל מטופל לבטא את רצונו מראש לגבי כל טיפול בעתיד, אם וכאשר יוחלט שהוא אכן נוטה למות.

על פי החוק, לחולה הנוטה למות זכות לבקש לקבל טיפול מאריך חיים, באותה מידה שהוא רשאי לבקש להימנע ממתן טיפול רפואי מאריך חיים. בשני המקרים הללו חובתו של הרופא להיענות לבקשת המטופל, גם אם היא בניגוד לחוות דעתו; רק בקשת המטופל קובעת! 

הדרך המומלצת היא להשאיר הוראות מפורשות בכתב, כאשר מחשבתו של המטופל עדיין צלולה. יחד עם זאת, החוק מאפשר גם מתן יפוי כוח מיוחד לאדם אחר שעליו המטופל סומך – קרוב משפחה, אפוטרופוס – שיביע את רצונותיו בצורה הבהירה ביותר.

חשוב לציין:

החוק קובע במפורש שחל איסור פלילי באופן חד משמעי לבצע המתה של חולה נוטה למות. כמובן שבמסגרת זו נאסר במפורש כל סיוע רפואי להתאבדות. למעשה, זהו המקרה בו אין להיענות לרצונו של החולה, גם אם יש הבעת רצון מפורשת בעניין. המתה של חולה נוטה למות, גם אם נעשתה מתוך חמלה או רחמים, היא עבירה פלילית.

מאמרים נוספים

כל תרומה תתקבל בברכה

אודות הוספיס גליל עליון

ע״ש ננסי קרוליין ז״ל

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס.

הוספיס גליל עליון הוקם בשנתת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב.
ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

יד ביד הוספיס

עמותת ״הוספיס גליל עליון״

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס. ההוספיס הוקם בשנת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב. ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה. עמותת ״הוספיס גליל עליון״