זה קשה ללמוד שאדם אהוב מגיע לסוף חייו. אבל אם סביבתו תדע למה לצפות, ניתן יהיה להכין את כולם למה שיקרה, ובמידה רבה למזער קצת את הסבל.
אנשי מקצוע של הוספיס, אשר גם אמונים על מתן טיפול פליאטיבי, יכולים לעזור להפוך את החודשים, השבועות והימים האחרונים של החולה במחלה סופנית לנוחים ונסבלים ככל האפשר. הם יכולים גם לתמוך במשפחה ובקרובים בתקופה הקשה הזו.
מאמר זה ידון במספר סימנים לכך שאדם מתקרב לסוף חייו.
- כאב – הוא כנראה התסמין המפחיד ביותר של התמודדות עם מחלה סופנית. מוות מסרטן הוא לעתים קרובות כואב, אבל זה לא נכון לכל מחלה סופנית.
- קוצר נשימה – או קשיי נשימה הם בין התסמינים השכיחים ביותר בסוף החיים. רמה מסוימת של קוצר נשימה שכיחה אצל רוב האנשים שכן הם קרובים למוות.
- חרדה – היא תופעה נורמלית לחלוטין, ולא רק בהתמודדות עם מחלה סופנית. אדם עלול לחוות כאב או קוצר נשימה במהלך תהליך הגסיסה. זה משהו שיכול להיות מטריד ומפחיד.
- ירידה בתיאבון ובצמא – גופו של אדם נכבה באופן טבעי בהתקרבו למוות, הוא אינו זקוק עוד לקלוריות ולתזונה. מכיוון שאספקת מזון היא חלק כל כך משמעותי מהטיפול, לעתים קרובות זה מרגיש מוזר לטפל במטופל ולא להאכיל אותו.
- בחילות והקאות – מחלות, תרופות וטיפולים אחרים יכולים להוביל לבחילות עם או בלי הקאות. זה עלול להציק הן מטופל והן לקרוביו.
- עצירות – כל מי שאי פעם הייתה לו עצירות יודע עד כמה זה יכול להיות לא נוח. תרופות המשמשות לטיפול בכאב וקוצר נשימה עלולות לגרום לעצירות, כמו גם חוסר בפעילות גופנית, ירידה בצריכת סיבים ונוזלים, והתקדמות המחלה.
- עייפות ותשישות – חולה סופני יכול לישון הרבה כי אין לו מספיק אנרגיה, או בגלל שהגוף "כבה".
- דליריום וחוסר שקט – דליריום יכול להיגרם מהתקדמות המחלה, בשל ירידה בכמות החמצן שמגיע למוח, או בשל תרופות.
- בריחת שתן – גם בריחת שתן וגם בריחת מעיים נפוצים לקראת סוף החיים. זה יכול להיות תוצאה של ניתוח או מחלה, או בגלל שהאדם פשוט חלש מכדי להשתמש בשירותים.
- ידיים ורגליים קרות וכתמים בעור – הידיים והרגליים עלולות להתקרר וכתמים יופיעו על העור. זה קורה כי הלב כבר לא מסוגל לשאוב דם. כתוצאה מכך, לחץ הדם יורד והעור מתקרר.
- חרחור המוות – "נשימות רטובות" בשלב סופי נגרמות מרוק וריר שמצטברים בדרכי הנשימה כאשר אדם הופך חלש מכדי לנקות את ההפרשות הללו.
לא קל ללוות מישהו קרוב שעומד למות ממחלה סופנית. טיפול פליאטיבי במסגרת הוספיס יכול בהחלט לעזור בתהליך ובהורדת מפלס החרדה.