השפעת האובדן על חברות ודינמיקה משפחתית

אובדן או מוות של אדם אהוב הוא אירוע משמעותי שיכול להיות בעל השפעה עמוקה על מערכות היחסים והקשרים שלנו, הן במעגלי המשפחה והן במעגלי החברים. חווית אובדן היא מורכבת ואינדיבידואלית, והשפעותיה יכולות להשתנות מאוד מאדם לאדם. אם האדם הקרוב אלינו הוא חולה סופני, פעמים רבות חווים תמיכה וסיוע מחברים ובני משפחה בתקופה קשה זו; אך זה לא יוצא דופן להיווכח שאנשים מסוימים דווקא מתרחקים בהדרגה מחיינו. לחלק מהאנשים ההתרחקות הזאת היא מטרידה ומאכזבת מבחינה רגשית, ורק מוסיפה למורכבות של ההתמודדות ותחושות האבל שגם כך קיימות לפני רגע המוות.

לאובדן יש השפעה ברבדים שונים כמו:

  • מוות של בן משפחה מצית לא פעם סערת רגשות. עצב, כעס, אשמה ובלבול משתלבים זה בזה, ולפעמים אובדן היא נקודה בחיים שבה בודקים את הקשרים שקושרים את המשפחה יחד. כל אחד מבני המשפחה מנווט את האבל באופן הייחודי שלו, שעלול להוביל לקונפליקטים כאשר מנגנוני ההתמודדות האישיים מתנגשים.

מבחינה רגשית גם חברים קרובים עשויים לחוות את האבל, אבל היכולת שלהם להציע נחמה ותמיכה עשויה להיות שונה. חלק מהחברים יצליחו לתת תמיכה רגשית בלתי מעורערת, בעוד שאחרים עשויים להתמודד עם אי ודאות, ולא יהיו בטוחים כיצד להושיט עזרה.

  • פטירתו של אדם אהוב עלולה לשבש את התפקידים והאחריות שהיו לפני כן. אם המנוח שיחק תפקיד מרכזי, בני משפחה אחרים עלולים למצוא את עצמם נדחקים לתפקידים אלה, לעיתים מלווים במתח ובחרדה מוגברים. 

לאבלים לעיתים אין כוח לאינטראקציות חברתיות. חברים, שמזהים את השינוי הזה, אולי יצטרכו לכייל מחדש את הציפיות שלהם, להעניק מקום או להציע תמיכה נוספת. יש כאלו שיתרחקו כי לא יוכלו להכיל את המצב, אם מדובר בחולה סופני, או אם החבר שלהם מתמודד לאורך זמן עם הורה הסובל מדמנציה.

  • צורת ההתמודדות בתוך המשפחה שונה מאחד לשני; בעוד שחלק מבני המשפחה עשויים לחפש נחמה בדיבור גלוי על רגשותיהם ועל הנפטר, אחרים עשויים לגלות שביטוי רגשות הוא משימה מרתיעה. פערים אלו בסגנונות התקשורת עלולים להוביל לאי הבנות ולקונפליקטים בתוך התא המשפחתי.

גם חברויות עלולות להיתקל במכשולים תקשורתיים. חברים עשויים להתמודד עם מציאת המילים הנכונות לספק נחמה, ומדי פעם מובילים לחילופי דברים מביכים או מתוחים.

  • לאובדן עשויות להיות השפעות ארוכות טווח שמשאירות חותם מתמשך. אובדן של אדם אהוב יכול להדהד במשך שנים רבות. חלק מהמשפחות יוצאות מכור ההיתוך של האבל אפילו חזקות ועמידות יותר, עם קשרים מחוזקים במצוקה משותפת. לעומת זאת, אחרים עשויים לחוות מתח מתמשך ואף ניכור לאחר מכן.

למוות של אדם קרוב יכולה להיות השפעה ארוכת טווח גם על חברות. חלק מהחברים נשארים איתנים ומציעים תמיכה וליווי מתמשכים. עם זאת, אחרים עשויים להתרחק בהדרגה ולא לחזור למעגל החברות גם בהמשך.

כדי להתמודד עם ההשפעות השונות כדאי לשמור על תקשורת פתוחה וכנה עם בני המשפחה והחברים, לתרגל חמלה ואמפתיה אחד כלפי השני, ולנסות להבין שמסע האבל הוא ייחודי לכל אדם. חשוב להכיר בכך שאבל יכול להיות תהליך ארוך ומורכב, ולהיות סבלניים וקשובים זה לזה. חשוב להימנע משיפוטיות, ואם יש צורך, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע ולקבל תמיכה, גם אם אתם האבלים וגם אם אתם תומכים בבן משפחה או חבר אבל.

 

Recent Posts

טיפול בהוספיס לאחר אירוע מוחי

שבץ מוחי הוא אירוע משנה חיים. לא רק עבור האדם שחווה אותו, אלא גם עבור…

7 חודשים ago

טיפול בהוספיס בחולה דמנציה

צרכי הטיפול המורכבים של חולי דמנציה טיפול באנשים עם דמנציה הוא מאמץ רב תחומי הדורש…

9 חודשים ago

מהי דמנציה וסקולרית

ככל שהרפואה מתקדמת ומתפתחת ותוחלת החיים עולה, כך גם ההבנה  לגבי מצבים בריאותיים שונים שבעבר…

9 חודשים ago

מהם 5 השלבים של טיפול פליאטיבי?

המטרה של טיפול פליאטיבי היא לשפר את איכות החיים של הסובלים ממחלות קשות וסופניות. טיפול…

10 חודשים ago

מה ההבדל בין טיפול בהוספיס לטיפול פליאטיבי?

טיפול בהוספיס וטיפול פליאטיבי הן שתי צורות של טיפול רפואי המתמקדות במתן נוחות ותמיכה למטופלים…

10 חודשים ago

תמיכה רוחנית ורגשית במחלקת ההוספיס: מפגשים ותחושת שייכות

בתחום הטיפול בהוספיס, הכרחי להכיר בכך שרווחתו של המטופל חורגת מעבר לצרכיו הפיזיים. מתן טיפול…

11 חודשים ago