עדכונים

הזכות לקבל החלטות במצב של אובדן כשירות

אנשים שמתמודדים עם מחלות קשות, צריכים לעיתים להתכונן למצב שבו בשלב מתקדם של המחלה, לא יהיה באפשרותם לקבל החלטות בצורה שקולה בנוגע להתנהלותם בכל תחומי החיים. אובדן כשירות אופייני במיוחד למחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר ודמנציה. מחלה שמתקדמת בצורה הדרגתית ופוגעת בתהליכי חשיבה קוגניטיביים, מייצרת תסכול גדול מאוד והמון פחד אצל החולה שנאלץ להתמודד עם שאלות כמו האם בהמשך הוא יוכל להבין מה טוב בשבילו? האם הוא יוכל להתנהל באופן עצמאי? האם הוא יוכל לבחור? האם תהיה לו אפשרות בחירה? הסיטואציה מורכבת מאוד וטעונה רגשית, גם עבור החולה וגם עבור בני המשפחה שלו. חשוב להציג לחולה את כל האפשרויות העומדות בפניו ולעזור לו לקבל החלטות לגבי אופן הטיפול בשלבים המאוחרים של המחלה. הייעוץ נשען על אנשי מקצוע ממספר תחומים: ייעוץ רפואי, ייעוץ פסיכולוגי, ייעוץ משפטי וייעוץ כלכלי.

ייעוץ רפואי:

חוק זכויות החולה וחוק החולה הנוטה למות מאפשרים לחולה, כל עוד הוא במצב כשיר ומודע למשמעות של החלטותיו, לבחור באדם שיהיה מיופה כח שלו בתחום הטיפול הרפואי. ייפוי הכח מוגבל רק לתחום הזה ואינו מקיף תחומים נוספים כמו ניהול כספים ונושאים משפטיים אחרים. בחתימה על המסמך צריכים להיות שלושה אנשים: החולה, האדם שהוא ממנה כמיופה כח שלו ועד נוסף, שיכול להיות עורך דין או פסיכולוג או רופא. חשוב לקבל את ההחלטה הזו מבעוד מועד. כאשר חולה מאבד את הכשירות לקבל החלטות מבלי שמונה לו מיופה כח בשלב מוקדם יותר, המשפחה צריכה לפנות לבית המשפט על מנת שיהיה ניתן למנות עבורו  אפוטרופוס או לבקש מבית המשפט אישור לביצוע הליכים רפואיים מסוימים.

ייעוץ פסיכולוגי:

הדילמות הרבות שאיתן נאלץ החולה להתמודד, יוצרות עומס רגשי רב. חולים רבים סובלים מדיכאון וחרדה, ביחד עם מעגל האנשים הקרובים אליהם. טיפול נפשי הוא חיוני ומסייע בהתמודדות היומיומית ובקבלת ההחלטות לגבי העתיד. שיחות עם פסיכולוג מומחה בתחום, יכולות לספק תובנות חדשות ופרקטיקות שמקלות על הקשיים הנפשיים.

ייעוץ משפטי:

הייעוץ המשפטי קשור קשר הדוק עם הייעוץ הרפואי. בנוסף למינוי אפוטרופוס, חוק החולה הנוטה למות, מאפשר לחולה כל עוד הוא כשיר, לקבל החלטות בנוגע לאופן הטיפול בו בשלבים המתקדמים של המחלה. המטרה של החוק היא לאפשר לחולה לבחור האם לקבל טיפולים מאריכי חיים כאשר הוא לא יוכל להביע התנגדות לטיפול. הטיפול הרפואי עלול לגרום לסבל רב גם כאשר הוא אינו מועיל בצורה משמעותית. קבלת ההחלטה בשלבים המוקדמים יותר של המחלה יכולה להקל על הסבל בהמשך ולהבטיח שלא יהיה צורך לפנות להליכים משפטיים כדי לקבל אישור להפסקת הטיפולים.

ייעוץ כלכלי:

קיים צורך למנות אדם קרוב ומהימן לחולה, שיוכל לנהל את העניינים הכספיים ואת הרכוש שבבעלותו, כאשר החולה יגיע למצב של אובדן כשירות. המשך הטיפול במשאבים הכספיים של החולה באופו חוקי ומוסדר, חיוני על מנת שהוא יוכל להמשיך לקבל את התמיכה שלה הוא זקוק ולנהל באופן עקיף דרך אדם אחר, את העניינים הכספיים שלו, כמו ניהול חשבון הבנק וקבלת קצבאות מהביטוח הלאומי.

הוספיס גליל עליון מנוהל על ידי עמותה ומעניק תמיכה לחולים הנוטים למות בבתיהם. צוות ההוספיס כולל אנשי רפואה, פסיכולוגים ומטפלים ברפואה משלימה שביחד מספקים מעטפת של טיפול פליאטיבי לחולה.

Recent Posts

טיפול בהוספיס לאחר אירוע מוחי

שבץ מוחי הוא אירוע משנה חיים. לא רק עבור האדם שחווה אותו, אלא גם עבור…

7 חודשים ago

השפעת האובדן על חברות ודינמיקה משפחתית

אובדן או מוות של אדם אהוב הוא אירוע משמעותי שיכול להיות בעל השפעה עמוקה על…

7 חודשים ago

טיפול בהוספיס בחולה דמנציה

צרכי הטיפול המורכבים של חולי דמנציה טיפול באנשים עם דמנציה הוא מאמץ רב תחומי הדורש…

9 חודשים ago

מהי דמנציה וסקולרית

ככל שהרפואה מתקדמת ומתפתחת ותוחלת החיים עולה, כך גם ההבנה  לגבי מצבים בריאותיים שונים שבעבר…

9 חודשים ago

מהם 5 השלבים של טיפול פליאטיבי?

המטרה של טיפול פליאטיבי היא לשפר את איכות החיים של הסובלים ממחלות קשות וסופניות. טיפול…

10 חודשים ago

מה ההבדל בין טיפול בהוספיס לטיפול פליאטיבי?

טיפול בהוספיס וטיפול פליאטיבי הן שתי צורות של טיפול רפואי המתמקדות במתן נוחות ותמיכה למטופלים…

10 חודשים ago