4 דברים שכל משפחה צריכה לדעת על טיפול בהוספיס

אנשים רבים מאוד מתוודעים למונח "הוספיס" בשלב מאוחר בחיים, כאשר נתקלים במצב שמישהו מיקיריהם, בני משפחתם וכו', הוא חולה סופני. זהו שלב מאוחר יחסית לעשות הכרה עם הגישה, המטרה, היתרונות והמגבלות של הוספיס.

יחד עם זאת, יש הבדל בין אנשים אשר מסוגלים לחשוב ולהחליט באופן תיאורטי מה עדיף מבחינתם – למות בבית בחיק המשפחה או חס וחלילה בבית חולים – לחולים סופניים אשר מרגישים שאין להם את הפריבילגיה הזאת, משום הידיעה שהם הולכים למות בקרוב מעיקה עליהם, יחד עם העובדה שהסבל הוא כבר לחם חוקם,

בהתחשב במצב זה, ותוך לקיחה בחשבון שבשנים האחרונות כל הגישה הטיפולית של הוספיס בכלל, והוספיס בית בפרט השתנתה, התפתחה, והתרחבה, ישנם מספר דברים חשובים שכל משפחה צריכה לדעת על טיפול בהוספיס:

1. המטרה המוצהרת של שירות הוספיס

  • לאפשר לכל אדם, באשר הוא, למות בכבוד;
  • לאפשר לכל חולה סופני למות במיטתו, בסביבה המוכרת לו, כשהוא מוקף בבני משפחה וחברים;
  • לאפשר לכל חולה סופני לחיות את תקופת החיים האחרונה כשהוא שקט ורגוע ככל שניתן;
    לאפשר הן לחולה הסופני והן לבני משפחתו, לקבל ייעוץ ותמיכה בכל תחום: החל מייעוץ פסיכולוגי-רגשי, דרך ייעוץ רוחני, ועד לייעוץ פיננסי ועוד ועוד;
  • לאפשר צמצום מקסימלי של עלויות ושאר מטרדי יומיום, כמו למשל נסיעות וביקורים מעייפים בבית חולים, תשלומים שונים ובזבוזי זמן. במסגרת שירות הוספיס כל הצוותים המעורבים מגיעים אל החולה.

2. עלות טיפולי הוספיס

חוק החולה הנוטה למות שנחקק במדינת ישראל עוד בשנת 2005 מגדיר את הזכויות של אדם החולה במחלה סופנית. במסגרת החוק, כל אזרח אשר הוגדר כחולה סופני זכאי לקבל שירותי הוספיס ו\או הוספיס בית ללא תשלום. קופות החולים נושאות בעול הפיננסי של השירות.

3. החולים שזכרים לקבל שירות הוספיס

בחוזר משרד הבריאות משנת 2009 מפורטת רשימה של "מחלות חשוכות מרפא". 

הרשימה כוללת את המחלות הבאות:

  • מחלות המוגדרות כסוג של דמנציה – אלצהיימר, דמנציה וסקולרית, דמנציה עם גופיפי לוי ועוד;.
  • מחלות נוירולוגיות  – פרקינסון, טרשת נפוצה;
  • מחלות ממאירות – סרטן לסוגיו;
  • שבץ מוחי קשה;
  • מחלות ריאה כרוניות  –  למשל מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD);.
  • מחלות לב – למשל אי ספיקת לב חמורה;.
  • אי ספיקה חמורה של כבד או כליות;
  • ועוד.

4. היקף שירות הוספיס

חשוב לדעת שלמרות שתהליך ההוספיס "מותנע" כאשר אדם ספציפי מוגדר כחולה סופני, הרי שכל משפחתו הקרובה זכאית לסיוע ולייעוץ תומך במסגרת הטיפול. זה נובע מתוך ההבנה כי כל המשפחה היא חלק מהתמיכה והלווי של החולה לסוף המסע.

מאמרים נוספים

כל תרומה תתקבל בברכה

אודות הוספיס גליל עליון

ע״ש ננסי קרוליין ז״ל

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס.

הוספיס גליל עליון הוקם בשנתת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב.
ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

יד ביד הוספיס

עמותת ״הוספיס גליל עליון״

“אתם לא לבד”, זהו המוטו של הוספיס גליל עליון, ואלו הן גם מילות ההרגעה הראשונות אותן שומעים אנשים החולים במחלה סופנית ובני משפחותיהם בפגישתם הראשונה עם צוות ההוספיס. ההוספיס הוקם בשנת 1994 על ידי פרופסור ננסי קרוליין, ילידת בוסטון ארה״ב. ננסי הייתה רופאה פנימאית אשר התמחתה ברפואת חירום, עלתה לארץ בשנת 1977 והייתה למנהלת הרפואית של ״מגן דוד אדום״ עד שנת 1982. בשנה זו יצאה לשליחות בה ניהלה שירותי חירום בעזרת רופאים מוטסים באפריקה. עמותת ״הוספיס גליל עליון״